in

Tudtad? Nemcsak finom, de magas az antioxidáns tartalma!

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek a szervezetben termelődnek és szerencsére külsőleg is bevihetőek, mert megtalálhatók az élelmiszerekben is. Segítenek megvédeni sejtjeinket a szabad gyökökként ismert, potenciálisan káros molekulák által okozott károsodástól.

Amikor a szabad gyökök felhalmozódnak, oxidatív stresszként ismert állapotot okozhatnak. Ez károsíthatja DNS-ét és más fontos sejtjei struktúráit. Sajnos a krónikus oxidatív stressz növelheti az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség vagy éppen a rák, amely szinte bármelyik szervünket megtámadhatja. Szerencsére az antioxidánsokban gazdag étrend növelheti a vér antioxidáns szintjét, amely fontos tényező lehet az oxidatív stressz elleni küzdelemben és csökkentheti az előbbiekben felsorolt betegségek kockázatát.


Ételek magas antioxidáns tartalommal

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek megkötik és eltávolítják a testből a szabad gyököket, melyek komoly betegségek kialakulásában játszanak közre. Ilyenek a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedések.

A nem megfelelő életmód, a kártékony kémiai reakciók, a helytelen táplálkozás, a dohányzás és a mozgásszegény életvitel, valamint a stressz hatására kivédhetetlenül szabad gyökök termelődnek a testben. Ezek semlegesítésére képződnek az antioxidáns molekulák is a szervezetben, ám pótlásukról és megerősítésükről neked is gondoskodni kell természetes antioxidáns-források segítségével, amelyek közül most felsoroljuk a legfontosabbakat. Ne aggódj, vannak köztük igazán ízletes és szerethető finomságok is!

 

Étcsokoládé

Az étcsokoládé számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Több kakaót tartalmaz, mint a tejcsokoládé, emellett több ásványi anyag és antioxidáns is van benne. A kakaóban lévő antioxidánsok segítenek megőrizni a bőr feszességét és hidratáltságát, valamint kis mértékben még az UV-sugárzás ellen is védelmet nyújtanak, illetve elősegítik a hatékonyabb barnulást.

Az étcsokoládé jó hatással bír a HDL és az LDL koleszterinre is. Kutatások igazolták, hogy a kakaópor jelentősen csökkentheti az oxidált LDL koleszterin szintjét. A csokoládéban lévő cukor nem feltétlenül tesz jót a fogaknak, de a kakaó pedig védi őket, mivel olyan antibakteriális hatású anyagokat tartalmaz, amelyek gátolják a káros hatású lerakódások kialakulását a fogak felszínén.

 

Pekándió

A pekándió gazdag egyszeresen telítetlen zsírokban, amelyek szabályozzák a jó típusú koleszterin képződését a szervezetben és gátolják a rossz típusú jelenlétét. A zsírsavak antioxidánsként hatnak és ellenállóbbá teszik a szervezetünket a rák kialakulásával szemben.

A pekándió ajánlott a szív ischaemiás megbetegedései (a szívizom elégtelen vérellátásából adódó szívbetegségek) esetén, mivel nagyságrenddel csökkenti a szívroham valószínűségét. A pekándió karotinban gazdag, amely jótékony hatással van az emberi szemre, így a látásra is és ellenállóvá tesz az életkorral összefüggő változásokkal járó szembetegségekkel szemben.

 

Áfonya

Az áfonya gazdag antioxidánsokban, amelyek erősítik az immunrendszert és segítenek a fertőzések legyőzésében a szabad gyökök lekötése révén. Az áfonya megvédi a májat az oxidatív stressztől és csökkenti a gyulladást, mivel gazdag antioxidáns forrás. Jótékony hatású a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek esetén is. Különösen ajánlott bármilyen típusú cukorbetegség esetén az áfonya bogyóit fogyasztani.

 

Eper

Az epernek számos előnye van az egészségünk megőrzése szempontjából. Nagy mennyiségben tartalmaz egészségvédő antioxidánsokat, amelyek segítenek a szervezetnek védekezni a szabad gyökök sejteket és DNS-t károsító hatásai ellen. Az eper rendszeres fogyasztása segít csökkenteni a szervezet homociszteinszintjét, ami erősebbé teszi az ereinket. Az eper előnyei közé tartozik még, hogy segítenek a fogyásban, megelőzik a szív- és érrendszeri problémákat, hidratálnak, javítják a bőr állapotát és erősítik az immunrendszert.

 

Articsóka

Az articsóka erősíti az immunrendszert, csökkentheti a koleszterinszintet, javíthatja a szív egészségét, segíthet a vérnyomás szabályozásban, javíthatja a máj egészségét és csökkentheti a másnaposság tüneteit is. Az articsóka gazdag élelmi rostforrás, sőt, az egyik legkedvezőbb táplálkozási alapanyag az emésztőrendszer egészségének és működésének szempontjából. Az articsókában sok C-vitamin, folsav, biotin és mangán is található.

 

Goji bogyó

A goji bogyónak számos előnye van az egészségre nézve. Enyhítheti a stresszt, javíthatja az alvás minőségét, segíthet a fogyásban, javíthatja a fizikai teljesítményt, segíthet az immunrendszer stabilitásának fenntartásában, segíthet a rákos sejtek elleni küzdelemben és fenntartja a szív egészségét is. A goji bogyó béta-szisztoszterolt tartalmaz, amely megakadályozza a koleszterin felszívódását az emésztő traktusban. Kutatások során megállapították, hogy a goji bogyó ennek köszönhetően jelentősen képes csökkenteni a vér koleszterinszintjét és a vércukorszintet is.

 

Málna

A málna segíthet a betegségek gyorsabb leküzdésében, növeli az immunitást és természetes vitaminforrásként is tekinthetünk rá. Segítheti a szervezetet a rák elleni küzdelemben, mivel az egyik olyan gyümölcsfajta, amelyben a legmagasabb az antioxidáns koncentráció. A málna tartalmaz ellagsavat, amely egy természetes fenolos vegyület és kimutatható rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

 

Kelkáposzta

A kelkáposzta nemcsak antioxidánsokban gazdag. A legmagasabb K-vitamintartalmú növény, fontos gyulladáscsökkentő hatása van, fontos vitamin- és ásványianyag-forrás. A napi A-vitamin szükséglet 206%-át tartalmazza, több C-vitaminnal rendelkezik, mint a citrusfélék, rákellenes étel, csökkenti a koleszterinszintet és támogatja a fogyást is.



Cékla

A cékla számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Például csökkentheti a magas vérnyomást, segíthet a cukorbetegség kezelésében, segíti az emésztést, javíthatja a sportteljesítményt, vashiány és vérszegénység ellen is hatásos, gyulladáscsökkentő és támogatja az agyi vérerek egészségét. A cékla az alfa-liponsav nevű antioxidánst tartalmazza, amely segíthet csökkenteni a vércukorszintet és nélkülözhetetlen anyag az emésztéshez, a tápanyagok felszívódásához, az energiatermeléshez. A cékla egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mint szuperélelmiszer.

 

Gránátalma

A gránátalma erős gyulladáscsökkentő hatással bír, segíthet csökkenteni a gyulladást az egész testben és segít megelőzni az oxidatív stressz okozta károsodások kialakulását is. Segíthet számos rákbetegség megelőzésében és a kezelés hatékonyságának növelésében. A gránátalma segíthet megvédeni a szívet és az artériákat, javítja a véráramlást és megakadályozza az artériák megvastagodását és merevségét.

 

A felsoroltakon kívül még sok hasznos, antioxidánsban gazdag tápanyagot illeszthetünk be az étrendünkbe, amelyek segítségével sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért és a hosszú, boldog életért.

 

Fotó: Sebastian Coman / Pexels

magas fehérjetartalmu ételek

10 magas fehérjetartalommal rendelkező étel

Ételek magas kálcium tartalommal

10 étel magas kálcium tartalommal